Het programma was behoorlijk vol op 5 september, bij de vierde bijeenkomst van het Nederlandse Kanker Collectief, ‘Aanpak Bepalen’. Logisch als je in een jaar tijd een agenda in elkaar te zetten hebt. Allereerst moet iedereen goed op de hoogte zijn van alle stappen die zijn gezet in en na de vorige werksessie. Dit keer hebben we toelichting gegeven op de herformulering van de 20 doelen en de vijf uitgelichte doelen. En vastgesteld dat we hiermee verder gaan. Deze 20 doelen komen allemaal stuk voor stuk op de Nederlandse Kanker Agenda. Daarbij zijn er 5 doelen die we extra aandacht met elkaar geven.

Klaar voor de start?
Dan door naar waar we primair voor zijn gekomen: actieplannen maken. Hoe gaan we die doelen bereiken? Maar voor die oefening begint… eerst uitzoomen. Wat is het probleem nu eigenlijk wat we proberen op te lossen? Wat zijn de oorzaken daarvan? Daar een gezamenlijk beeld bij hebben, is keihard nodig, want anders rennen we ieder straks een andere kant op.

Een actieplan maken betekent veel meer dan bestaande plannen verzamelen. Overzicht is een eerste vereiste in dit versnipperde, snel bewegende landschap. Dan kan je vervolgens kijken waar de gaten zijn. Welke oorzaken pakken we nog niet aan? Of, juist allemaal aan? Wie doet wat, hoe en wie kan daarbij aansluiten? De bal rolt vaak al, maar hoe kunnen we dit versnellen? In deze werksessie hebben we een eerste slag geslagen om dit alles te beantwoorden. Dit komt vervolgens in canvassen te staan, onze werkdocumenten van het NKC. Die we voor elk doel gaan maken en waarvan een eerste versie op 27 november dit jaar wordt gepresenteerd. Sommige al aardig gevuld, andere nu nog vrij blanco.

Over vraag en antwoord
In de plenaire sessies borrelen ook vragen omhoog, groot en klein. De lancering van de agenda is al in november. De meeste vragen gaan over de periode erna. Vragen over middelen, over governance, regie en coördinatie. De vragen laten betrokkenheid zien. Super dat we met z’n allen de agenda willen zien slagen en dat we door willen! Een deel van de vragen kon het programmateam beantwoorden, andere niet direct.*

We’re building the bridge while walking on it. Alle stappen vooraf uitdenken, is niet mogelijk bij een groot, complex verandertraject als dit.
Het is mooi om te zien dat de antwoorden op vragen en vraagstukken ook steeds meer omhoog borrelen vanuit het collectief. Tijdens de bijeenkomst, in gesprekken achteraf, over de mail. Deelnemers die een antwoord of oplossing zien en vervolgens concreet aan de slag gaan.

Samen bouwen we zo stap voor stap de agenda. Daarom sluiten we deze keer ook weer af met: Vragen? Vragen!

Wat zijn de vervolgstappen?

 • Terugkoppeling bijeenkomst 5 september
  Het NKC programmateam is bezig alle input van de bijeenkomst te verwerken. Rond eind september koppelen we graag per mail een aantal dingen terug:
  – meer over wat we hebben opgehaald voor de actieplannen
  – vervolgstappen op de actieplannen (voor en na de lancering)
 • *FAQ aanvullen
  Op basis van vragen uit de sessie wordt de pagina met Frequently Asked Questions uitgebreid.
 • Lancering agenda 27 november
  De voorbereidingen voor de lancering van de Nederlandse Kanker Agenda zijn gestart. Ben je er ook bij? Inschrijven kan nu al.

Laatste updates

Nieuws en verhalen over de impact van kanker.

Bekijk alle updates