Direct antwoord op jouw vraag. De veelgestelde vragen hebben wij verzameld en per onderwerp beantwoord.
Het Nederlands Kanker Collectief
-
Er is veel kennis en inzet op het gebied van kanker in ons land. En, met resultaat: zo is de overlevingskans na de diagnose de laatste jaren gestegen. Tegelijkertijd staan we voor grote uitdagingen. Nederland heeft bijvoorbeeld een hoger percentage mensen dat kanker krijgt in vergelijking tot andere Europese landen, de overlevingskans voor bepaalde kankersoorten blijft laag en het voorkomen van kanker en het leven na kanker vraagt om meer aandacht. Dit in een zorg- en ondersteuningssysteem dat al onder druk staat. Meer dan genoeg aanleidingen dus.
Vandaar dat we eind 2022 de krachten gebundeld hebben en samen aan de slag zijn gegaan met maatschappelijke thema’s en concrete oplossingen rond kanker. Hiervoor is in co-creatie de Nederlandse Kanker Agenda gemaakt. Met als doel de impact van kanker op onze samenleving te verkleinen. Voor, tijdens en na kanker. Dat is onze missie.
-
Voor ons staat een collectief voor beweging, voor een sterk netwerk met een gemeenschappelijk belang. In dit samenwerkingsverband zijn we allemaal partners en hebben we gelijkwaardig zeggenschap. Samen zijn we verantwoordelijk voor het opstellen en uitvoeren van de Nederlandse Kanker Agenda. Door de bundeling van krachten maken we het verschil.
-
De deelnemers, oftewel de samenwerkende partners van het collectief, hebben samen doelen opgesteld, geprioriteerd en maken nu actieplannen per geprioriteerd doel. Dit is vastgelegd in de overkoepelende Kanker Agenda. Ook voeren we die plannen uit. Het NKC zorgt ervoor dat dit transparant gebeurt, monitort de voortgang en stuurt bij waar nodig.
-
Elke partij heeft zijn eigen specifieke terrein op het gebied van kanker. Het is nu nodig om met elkaar vol in te zetten op preventie en verbeteringen op leven met en na kanker. Alleen door snel en gemeenschappelijk te handelen kunnen we de stijgende cijfers hanteerbaar houden. Zie ook de quotes van de bestuurders op de collectief pagina.
-
Om de impact van kanker daadwerkelijk te verkleinen, zijn veel partijen hard nodig. IKNL, KWF en NFK zijn initiatiefnemers, maar claimen geen exclusiviteit. Er is bewust gekozen voor een open collectief met gelijkwaardig zeggenschap voor alle samenwerkende partners. We doen dit nadrukkelijk met elkaar.
-
We zoeken organisaties die de thema’s ‘leven voor, met en na kanker’ bestrijken. Die kennis, middelen en invloed, maar vooral inzet leveren bij de uitvoering van de Nederlandse Kanker Agenda. Partijen die hun doe- en denkkracht willen inzetten voor het gemeenschappelijke hogere doel: de impact van kanker op de samenleving verminderen. Nieuwe partijen kunnen hierbij aanhaken op het moment dat zij meerwaarde zien en kunnen toevoegen. De kracht die uitgaat van het collectief blijft namelijk nodig om de doelen uit de agenda te realiseren. Waarbij alle partners hun eigen rol en verantwoordelijkheid nemen. Geïnteresseerd, of meer weten? Mail ons.
De Nederlandse Kanker Agenda
-
De Nederlandse Kanker Agenda (NKA) is het gemeenschappelijke kankerplan voor Nederland dat is samengesteld en wordt uitgevoerd door het Nederlands Kanker Collectief. Het is een levende agenda, bestaande uit 20 ambitieuze doelen en een concrete aanpak voor vijf uitgelichte doelen. Zie de pagina Agenda voor meer details.
-
Nederland was het laatste Europese land dat nog geen Kanker Agenda had. Een agenda is nodig om een gezamenlijke focus te houden in een werkgebied waar heel veel in gebeurt. Ook laten verschillende cijfers zien dat de urgentie hoog is. De agenda heeft dan ook tot doel om de druk van kanker op de samenleving te verminderen. Dat een nationale agenda ook echt impact kan maken op cijfers, laat Denemarken zien. Na de introductie ervan zijn o.a. de vijfjaaroverlevingscijfers verbeterd.
-
Met deze agenda geeft Nederland invulling aan het EU Beating Cancer Plan. De agenda zorgt ook voor een betere aansluiting op plannen en programma’s in Europa en biedt overzicht over het grote aantal waardevolle initiatieven en veelbelovende innovaties binnen Nederland die zich richten op preventie, de patiëntreis en kwaliteit van leven. De agenda laat bovendien zien waar de meeste impact gemaakt kan worden. Cijfermatig staat Nederland er bijvoorbeeld niet heel goed voor vergeleken met andere Europese landen. Met een oplossingsgericht plan en een heldere focus willen we deze cijfers afbuigen. Last, but not least willen we met de NKA bijdragen aan een drietal leidende maatschappelijke opgaven en meehelpen aan een mensgerichte, houdbare en duurzame aanpak van kanker.
-
De inhoud is een co-creatie van het samenwerkende collectief. Samen hebben we gewerkt aan het formuleren, prioriteren en concretiseren van de doelen en de aanpak voor de komende 10 jaar. Daarvoor hebben verschillende sessies plaatsgevonden. De agenda is eind november 2023 gepresenteerd en wordt door het collectief bijgesteld en bijgestuurd waar nodig.
-
De agenda lees je hier. De agenda bevat 20 doelen op thema’s die het leven voor, met en na kanker raken. Deze zijn door het collectief geprioriteerd. Per doel zijn we bezig met concrete plannen van aanpak, te starten met de vijf uitgelichte doelen. De acties die hieruit voortvloeien, hebben elk een tijdslijn en worden de komende 10 jaar uitgevoerd. De meest recente versie van de actieplannen vind je bij de desbetreffende aanpakpagina’s van de uitgelichte doelen.
-
Jazeker! Van alle kanker (uitgezonderd basaalcelcarcinoom) is maar liefst 34% te voorkomen.16 Hier ligt dus een sleutel om de impact van kanker op de samenleving te verminderen. Preventie begint in de fase leven voor kanker en loopt door in de fasen leven met en na kanker. Het gaat in de laatste twee fasen om het voorkomen of verminderen van klachten of verergering van de ziekte.
-
De horizon van de Agenda is een periode van 10 jaar. Op dit moment focust het collectief zich op de eerste vijf uitgelichte doelen. De kick-off van het Nederlands kanker Collectief was op 17 november 2022. In 2023 zijn in verschillende werksessies de doelen, prioriteiten en aanpak van Nederlandse Kanker Agenda door alle meewerkende partners bepaald. Op 27 november 2023 is de Nederlandse Kanker Agenda gepresenteerd.
-
-
Binnen het collectief hebben we voor de (meeste) uitgelichte doelen zogeheten versnellingsteams geformeerd. Zij zijn de koplopers, die met elkaar aan de slag gaan met de plannen van aanpak en daarmee het realiseren van de uitgelichte doelen. Als partner van het collectief kan je hieraan deelnemen.
Partners
-
Een eerste overzicht van stakeholders die hebben meegedaan, staat bij de desbetreffende doelen. De partners komen uit een breed deelnemersveld. Kanker is een breed maatschappelijk probleem en raakt (bijna) iedereen. Daarom is het belangrijk dat partners vanuit de hele maatschappij meedoen. IKNL, KWF en NFK zijn de initiatiefnemers van dit collectief en deelnemende partners in dit collectief.
-
Partners (oftewel deelnemers) denken en doen actief mee in het bepalen van doelen, prioriteiten en plan van aanpak dat leidt tot de Nederlandse Kanker Agenda. Na lancering van de Nederlandse Kanker Agenda realiseren de partners de gestelde doelen. Dat betekent dat partners een actief commitment aangaan van tenminste 10 jaar.
-
Enerzijds zijn er versnellingsteams opgericht die samenwerken op de uitgelichte doelen. Daarnaast zijn op alle doelen al partners in het collectief actief. Met eigen programma’s, projecten en initiatieven die bijdragen aan de realisatie van een doel van de agenda. Het NKC wil hierbij overzicht bieden en deze werkzaamheden op de website in kaart brengen: wie doet wat, welke mijlpalen zijn er, hoe draagt dit bij aan een doel? Op deze wijze kunnen we makkelijker verbinding zoeken en effectiever samenwerken. Daarnaast kun je als deelnemende partij zelf nieuwe activiteiten oppakken om bij te dragen aan de realisatie van de doelen. Denk bijvoorbeeld aan het
uitwerken van een plan van aanpak voor een niet-uitgelicht doel met verschillende partners -
Binnen het collectief hebben we voor de (meeste) uitgelichte doelen zogeheten versnellingsteams geformeerd. Zij zijn de koplopers, die met elkaar aan de slag gaan met de plannen van aanpak en daarmee het realiseren van de uitgelichte doelen. Als partner van het collectief kan je hieraan deelnemen.
-
Heeft je organisatie toegevoegde waarde en kunnen en willen jullie actief bijdragen aan de missie van het Collectief? Super! Als partner (oftewel deelnemer) ben je verantwoordelijk voor het tot stand komen van de Nederlandse Kanker Agenda én de uitvoering daarvan in de komende 10 jaar. Dankzij jullie inzet verminderen we samen de druk van kanker op onze samenleving.
-
Stuur een mail naar info@nederlandskankercollectief.nl. We nemen zo spoedig mogelijk contact op.
Overig
-
Uiteraard is een nauwe connectie met o.a. het European Beating Cancer Plan en de European Cancer Mission. Kanker beperkt zich immers niet tot landsgrenzen. We kunnen veel van elkaar leren en samen optrekken. Door een heldere Nederlandse Agenda kunnen we gerichter met andere Europese initiatieven meedoen.
-
In Nederland zijn al heel veel goede initiatieven. Het Collectief verbindt zoveel mogelijk de bestaande initiatieven en versnelt deze waar mogelijk. Ook zal duidelijk worden of en waar nog leemtes zijn.
-
Veel van de gebruikte cijfers komen uit het rapport ‘Kanker in Nederland, trends en prognoses tot en met 2032’ van het Integraal Kankercentrum (IKNL). Ook is gebruikgemaakt van verschillende ‘Doneer je Ervaring’-uitvragen van NFK. Bij cijfers geven we waar mogelijk bronvermelding weer.