Thema samenwerken
Van een inspirerende spreker tot het netwerken, alles staat op 2 december in het teken van samenwerken. We beginnen met Marjan Minnesma van Urgenda. Zij laat ons zien wat we kunnen leren van een ander groot samenwerkvraagstuk, de energietransitie. Vervolgens kun je kiezen uit vijf workshops die draaien om samenwerkvaardigheden.  In het tweede deel van de bijeenkomst gaan we nieuwe vaardigheden in de praktijk brengen. Daarvoor gebruiken we vraagstukken die gerelateerd zijn aan de Nederlandse Kanker Agenda. Onderaan de pagina vertellen we meer over deze workshops en de casussen.

Programma
12:30 – 13:00  |  Inloop
13:00 – 13:30  |  Update NKA, lancering ​Kanker Impact Barometer
13:30 – 13:50  |  Marjan Minnesma – de transitie in de energiesector ​
13:50 – 14:10  |  Pauze​
14:10 – 15:10  |  Workshops samenwerkvaardigheden
15:10 – 15:20  |  Pauze​
15:20 – 16:30  |  Nieuwe vaardigheden in de praktijk
16:30 – 17:00  |  Afsluiting
17:00 – 18:00  |  Netwerken

Waarom is deze bijeenkomst de moeite waard?
Verwachtingsmanagement: dit is een ander type bijeenkomst dan je van ons gewend bent. We duiken dit keer niet in de inhoud van de Nederlandse Kanker Agenda. Maar werken aan een voorwaarde om de NKA te laten slagen: soepel samenwerken. Niet alleen leer je hier meer over de theorie van samenwerken, we brengen het direct in de praktijk. Uiteraard kun je ook een (korte) update verwachten waar we staan met de Agenda, wat ontwikkelingen zijn, waar de focus ligt in 2025 én introduceren we de Kanker Impact Barometer.

Wanneer gaan we weer samen verdiepen op de Nederlandse Kanker Agenda?
Naast deze jaarlijkse bijeenkomst voor het hele collectief, gaan we ook kleinere focusevents organiseren – op verschillende momenten en locaties door het land. Hier gaan we samenwerken op een of meerdere doelen van de Nederlandse Kanker Agenda. Meer informatie volgt.

———————————
KIES JE WORKSHOP

———————————
Bij je aanmelding kun je kiezen uit 1 van de 5 workshops. We geven ook alvast aan welke casus we hier gaan behandelen. We raden je aan te kiezen voor een vaardigheid die je interessant vindt. Het leren toepassen van de vaardigheid is hier belangrijker dan de inhoudelijke uitwerking van de casus.

1. Deep Democracy
Luisteren we wel echt naar iedereen? Deep Democracy is een besluitvormings- en gesprekstechniek die alle stemmen binnen een groep betrekt, inclusief minderheidsstandpunten. Belangrijk hierbij is dat collectieve wijsheid wordt benut, een open dialoog wordt aangegaan en conflicten worden omarmd.

Casus – Thuisbehandeling: Veilig of te risicovol?
Hoe kunnen we door effectieve samenwerking met betrokken partijen thuisbehandelingen voor bepaalde kankersoorten mogelijk realiseren? Zonder zorgen rondom veiligheid, toezicht en de kwalificaties van thuiszorgmedewerkers uit het oog te verliezen.

2. Besluitvorming bij complexe vraagstukken
Regelmatig zijn we het niet met elkaar eens. Hoe kom je dan toch tot een gedragen beslissing? In deze workshop leer je meer over sociocratische, democratische en autocratische besluitvorming. Hoe werk je naar ‘consent’, waarmee de besluitvorming wordt versneld, zonder voorbij te gaan aan belangrijke bezwaren.

Casus – AI in de zorg: Redder of risico?
Wat betekent de implementatie van AI en Data Intelligence voor de kwaliteit en de menselijke maat van de zorg, de privacy van patiënten, de kennis en kunde van professionals? Ervaar hoe je toch tot een besluit kan komen ondanks de vele verschillende afwegingen die er te maken zijn.

3. Denken als een kind bij complexe vraagstukken
Bij complexe problemen hebben we nog wel eens last van overmatig analyseren en vaste denkpatronen. Bij deze workshop gaan we het probleem begrijpelijk maken voor kinderen en spelen met minder complexe taal. Dit wakkert je creativiteit en innovatiekracht aan. Vervolgens gaan we samen met het ‘nieuwe’ probleem aan de slag en op zoek naar een oplossing.

Casus – Data in de zorg: Wie is eigenaar van jouw gegevens?
Stel, een biotechbedrijf vraagt patiëntgegevens op om te werken aan gepersonaliseerde kankerbehandelingen. Hoe kunnen we ethisch verantwoord samenwerken om innovatieve kankerbehandelingen te ontwikkelen? En hoe waarborgen we vertrouwen bij het delen van gevoelige gegevens?

4. Denkhoeden van De Bono
Deze methode laat groepen gestructureerd denken door verschillende perspectieven te belichten. Elk van de zes denkhoeden vertegenwoordigt een andere manier van denken. Zo bekijk je bijvoorbeeld de kritische kant, maar ook de creatieve kant zodat je gedwongen wordt om verschillende denkrichtingen te verkennen en ervaren.

Casus – Genetische screening: Is differentiëren discrimineren?
Moet genetische screening standaard worden aangeboden aan alle kankerpatiënten? Hoe vinden we de balans tussen gepersonaliseerde kankerbehandelingen en de risico’s van privacy-inbreuken, psychische impact, en oplopende zorgkosten?

5. Weerstand bij samenwerking
Het eens worden over (eind)doelen is een belangrijke eerste stap. Een tweede belangrijke gaat over het ‘hoe’ en ‘wat’. Regelmatig loopt de samenwerking juist daar vast. Hoe kom je samen dan toch weer een stap verder? En hoe omarm je complexiteit in de samenwerking? In deze workshop word je meegenomen in wat je zou kunnen doen om in goede samenwerking weer dichter bij een gezamenlijk doel te komen. 

Casus – Leefstijl: Samenwerken om te komen tot een leefstijlaanpak?
Hoe kunnen zorgverleners uit verschillende domeinen er gezamenlijk voor zorgen dat leefstijl aandacht krijgt in de kankerbehandeling en daarna?

Zien we je op 2 december in Amersfoort?
Mariënhof, Kleine Haag 2, 3811 HE, Amersfoort
Voor ov, route en parkeren zie de site.

Voor deze bijeenkomst is géén voorbereiding nodig.
Ben je nog niet zo bekend met De Nederlandse Kanker Agenda, lees dan onderstaand artikel ‘Snel wegwijs bij het NKC‘.

Laatste updates

Nieuws en verhalen over de impact van kanker.

Bekijk alle updates