Een aantal interessante initiatieven op het gebied van voeding en beweging zijn:
JOGG
Met het Akkoord Gezonde Voeding op Scholen (2021-2025) zetten bedrijven zich in om het aanbod van eten en drinken op scholen gezonder te maken. Dit doen ze door de gezondere keuze zichtbaar gemakkelijker en aantrekkelijker te maken. Het akkoord bevat afspraken om het aanbod van gezonde voeding in schoolkantines en automaten te vergroten, de kennis over gezonde voeding te bevorderen en gezond eetgedrag bij leerlingen te stimuleren
Diabetes Fonds, Hartstichting, Maag Lever Darm Stichting en Nierstichting
Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie is onderdeel van de Gezonde Generatie. De Alliantie ambieert dat in 2040 de Nederlandse jeugd een gezond voedingspatroon heeft. De alliantie zet er op in dat de keuze voor gezonde voeding goedkoper, makkelijker en aantrekkelijker wordt.
Ministerie VWS
De focus van de beweegalliantie ligt op betere samenwerking tussen departementen, alliantiepartners en lokale initiatieven om meer maatschappelijke aandacht en actie voor bewegen te realiseren.
Ministerie VWS, gemeenten, GGD’en, zorgverzekeraars
Gemeenten en GGD’en, zorgverzekeraars en het Ministerie van VWS zetten met dit akkoord gezamenlijk in op een gezond en actief leven met een stevige sociale basis. Het akkoord omvat afspraken over het bereiken van een gezonde generatie in 2040: weerbare, gezonde mensen die opgroeien, leven, werken en wonen in een gezonde leefomgeving met een sterke sociale basis.
PO-Raad, VO-raad, MBO-raad, RIVM, GGD- GHOR, ministerie VWS, ministerie OCW, ministerie SZW en ministerie LNV
Dit programma richt zich op het bevorderen van gezondheid op basisscholen, middelbare scholen en mbo-instellingen middels vier pijlers: gezondheidseducatie, fysieke en sociale omgeving, signaleren en begeleiden, en beleid. Het programma Gezonde School is een samenwerking tussen de PO-Raad, VO-raad en MBO Raad, het RIVM en GGD-GHOR en wordt ondersteund door verschillende ministeries. Binnen het programma is sprake van een nauwe samenwerking met onder meer de GGD-en, thema-instituten, vakverenigingen en maatschappelijke organisaties op het gebied van een gezonde leefstijl.
Pharos, NHG
Dit is een website voor huisartsen, POH-ers en andere zorgverleners met vragen over zorg en gezondheid, gericht op persoonsgerichte en cultuursensitieve zorg voor iedereen.
Ministerie VWS
JOGG wil de maatschappij zo gezond maken dat welvaartsziekten als overgewicht en obesitas geen kans meer maken. De JOGG-aanpak creëert een werknet van professionals (kinderopvang, onderwijs, sport, welzijn, zorg en bedrijfsleven) die samenwerken aan een gezondere leefomgeving voor kinderen. De helft van de Nederlandse gemeenten is aangesloten bij JOGG. Sinds de start in 2010 is JOGG de aanjager en verbinder van een groeiend netwerk.
Ministerie LNV
Binnen het Jong Leren Eten programma werken het Rijk, kinderopvang, scholen, lokale overheden en maatschappelijke organisaties samen. Het programma ondersteunt, stimuleert en verbind organisaties die kinderen en jongeren via de kinderopvang en onderwijs (PO, VO en MBO) in aanraking brengen met kennis en activiteiten over voedsel.
RIVM
De Landelijke nota gezondheidsbeleid 2020-2024 – Gezondheid breed op de agenda beschrijft de landelijke prioriteiten op het gebied van publieke gezondheid en geeft richting aan het lokale gezondheidsbeleid van gemeenten. In deze nota staan onder andere ambities ten aanzien van het stimuleren van gezonde voeding.
Ministerie VWS
In het Nationaal Preventieakkoord staan afspraken om Nederlanders gezonder te maken door roken, problematisch alcoholgebruik en overgewicht terug te dringen. De Rijksoverheid maakte deze afspraken met meer dan 70 maatschappelijke organisaties. Roken, overgewicht en probleemdrinken zijn samen de grootste oorzaak van ziekte in Nederland. De doelen in het akkoord richten zich op het jaar 2040: Een rookvrije generatie; minder overgewicht (van 50% naar 38% van de volwassenen);
minder overmatig alcoholgebruik (van 8,9% naar 5%).
Ministerie VWS, Vereniging Sport en Gemeenten, Vereniging van Nederlandse Gemeenten, NOC*NSF
Met het Nationaal Sportakkoord willen de sport, de gemeenten en de rijksoverheid samen met de provincies, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties de kracht van sport in Nederland nóg beter benutten. Met het Nationaal Sportakkoord willen de sport, de gemeenten en de rijksoverheid samen met de provincies, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties de kracht van sport in Nederland nóg beter benutten.
IKNL
De Nederlandse Kankeratlas toont de impact van kanker per regio in Nederland. De kaart toont patronen van hoe vaak bepaalde kankersoorten voorkomen, gebaseerd op waar mensen woonden toen ze de diagnose kanker kregen.
KWF stelt de projectfinanciering Kanker Lokaal op de Kaart beschikbaar voor GGD’en om een aanpak voor kankerpreventie te ontwikkelen.
Rijksoverheid
De Omgevingswet die een groot aantal wetten en regels voor onze leefomgeving bundelt en een digitaal loket introduceert, wordt per 1 januari 2024 ingevoerd. Deze wet handelt over het beschermen en benutten van de fysieke omgeving en stimuleren van gezond gedrag.
ZonMw
Het preventieprogramma richt zich op de ontwikkeling van nieuwe kennis en op de implementatie en toegankelijkheid van bestaande kennis. Roken is een onderzoeksthema waar behoefte is aan kennis over de effectiviteit van interventies.
UNICEF Nederland
Samen met vele andere partijen zet UNICEF Nederland zich via de “Alliantie Stop Kindermarketing ongezonde voeding” in om kinderen te beschermen tegen marketing van ongezonde voedingsmiddelen. Dit breed samenwerkingsverband van wetenschappers en maatschappelijke, consumenten- en gezondheidsorganisaties richt zich op de stop van kindermarketing.