Een aantal interessante initiatieven op het gebied van rookgedrag zijn:
Ministerie VWS, gemeenten, GGD’en, zorgverzekeraars
Gemeenten en GGD’en, zorgverzekeraars en het Ministerie van VWS zetten met dit akkoord gezamenlijk in op een gezond en actief leven met een stevige sociale basis. Het akkoord omvat afspraken over het bereiken van een gezonde generatie in 2040: weerbare, gezonde mensen die opgroeien, leven, werken en wonen in een gezonde leefomgeving met een sterke sociale basis.
Gezonde School, Trimbos-instituut
Helder op School is onderdeel van de Gezonde School, het landelijk initiatief voor verbetering van gezondheid op scholen. Helder op School biedt een integrale aanpak om leerlingen of studenten bewust te maken van de gevolgen en hen te stimuleren niet te roken of drinken, geen drugs te gebruiken en niet te veel te gamen.
Pharos, NHG
Dit is een website voor huisartsen, POH-ers en andere zorgverleners met vragen over zorg en gezondheid, gericht op persoonsgerichte en cultuursensitieve zorg voor iedereen.
KWF, GGD’en
KWF heeft de projectfinanciering Kanker Lokaal op de Kaart beschikbaar gesteld voor GGD’en om een aanpak voor kankerpreventie te ontwikkelen. Dit is onder andere ingegeven door de verschillen in kankerincidentie die blijken uit de Nederlandse Kanker Atlas van IKNL. KWF financiert 10 GGD-projecten die inwoners beter beschermen tegen long- en huidkanker, door ze te helpen bij stoppen met roken of bij betere zonbescherming.
Ministerie VWS
In het Nationaal Preventieakkoord staan afspraken om Nederlanders gezonder te maken door roken, problematisch alcoholgebruik en overgewicht terug te dringen. De Rijksoverheid maakte deze afspraken met meer dan 70 maatschappelijke organisaties. Roken, overgewicht en probleemdrinken zijn samen de grootste oorzaak van ziekte in Nederland. De doelen in het akkoord richten zich op het jaar 2040: Een rookvrije generatie; minder overgewicht (van 50% naar 38% van de volwassenen); minder overmatig alcoholgebruik (van 8,9% naar 5%).
IKNL
De Nederlandse Kankeratlas toont de impact van kanker per regio in Nederland. De kaart toont patronen van hoe vaak bepaalde kankersoorten voorkomen, gebaseerd op waar mensen woonden toen ze de diagnose kanker kregen. KWF stelt de projectfinanciering Kanker Lokaal op de Kaart beschikbaar voor GGD’en om een aanpak voor kankerpreventie te ontwikkelen.
Kernpartners Nederland Rookvrij en overige deelnemende organisaties
Een open netwerk waar deelnemers vanuit coalities zich inzetten voor tabaksontmoediging. Het netwerk organiseert bijeenkomsten om deelnemers te inspireren, mobiliseren, maar ook om kennis en ervaring uit te wisselen. Allemaal hebben we dezelfde missie; een rookvrije samenleving. De invulling van de missie doet iedere deelnemer op zijn manier en met een eigen focus (van participatie tot confrontatie, binnen de regels van de wet).
ConsumentenClaim, Rookpreventie Jeugd, Gezondheidskloof.nl, NVALT, NIV
Burgerinitiatief dat tot doel heeft om enerzijds de verkoop van alle nicotinehoudende producten aan consumenten geboren na 1-1-2012 te verbieden, en anderzijds zo snel mogelijk een nieuwe toezichthouder in het leven te roepen die zich specifiek richt op de naleving van het verbod om nicotinehoudende producten te verkopen aan consumenten onder de 18 jaar en vanaf 2030 aan consumenten geboren na 1-1-2012.
ZonMw
Het preventieprogramma richt zich op de ontwikkeling van nieuwe kennis en op de implementatie en toegankelijkheid van bestaande kennis. Roken is een onderzoeksthema waar behoefte is aan kennis over de effectiviteit van interventies.
Ministerie VWS in samenwerking met Trimbos-instituut, Gezondheidsfondsen voor Rookvrij, Pharos en Stoptober
Een landelijke campagne gericht op stoppen met roken. Met de campagne ‘PUUR rookvrij’ wil het ministerie van VWS rokers aanzetten tot een serieuze stoppoging, net zo lang tot ze definitief gestopt zijn. De campagne focust op de positieve kanten van stoppen met roken en laat rokers nadenken over hun leven als niet-roker. Speciaal voor zorgverleners en professionals is de website www.puurvoorprofs.nl ontwikkeld.
Hartstichting, KWF, Longfonds
Het samenwerkingsverband wil rookvrij opgroeien vanzelfsprekend maken. Ieder kind dat geboren wordt, moet de kans krijgen om volledig rookvrij op te groeien. De ambitie is dat er in 2035 een Rookvrije Generatie is – kinderen die in 2017 geboren zijn, zijn dan 18 jaar. Deze kinderen groeien rookvrij op en gaan zelf niet roken. Deelnemende organisaties dragen hier aan bij door maatregelen te nemen, het goede voorbeeld te geven en door omgevingen rookvrij te maken.
Ministerie VWS, Trimbos-instituut
De Taskforce Rookvrije Start zet zich in om meer (toekomstige) ouders te laten stoppen met roken en rookvrij te blijven. De Taskforce richt zich op het motiveren van zorgverleners om roken te bespreken en te verwijzen naar goede stoppen-met-rokenzorg. Er zijn hiervoor e-learnings, trainingen en voorlichtingsmaterialen ontwikkeld. Daarmee worden zorgverleners ondersteund om hun kennis en vaardigheden om gesprekken over roken te voeren verder te verbeteren.