Een aantal interessante initiatieven op het gebied van leefstijlondersteuning zijn:
Nationaal AYA Jong en Kanker Zorgnetwerk
AYA-zorg is leeftijdsspecifieke zorg voor jongvolwassenen gediagnosticeerd met kanker in de leeftijd van 18 t/m 39 jaar. AYA-zorg is persoonsgericht en ‘nurse-led’ georganiseerd en gaat uit van een integrale, holistische zorgvisie, met focus op kwaliteit van leven van AYA’s tijdens en na kanker. AYA-zorg heeft oog voor de best passende medische behandeling én alle aspecten die spelen in het leven van deze jonge mensen.
Radboud UMC
Beter Gezond heeft als doel om patiënten preventief te helpen met hun leefstijl. Het project biedt trainingen en tools aan voor zorgverleners om leefstijl eenvoudig in de dagelijkse praktijk te kunnen integreren.
Ministerie VWS, Zorginstituut Nederland
De nationale ‘Coalitie Leefstijl in de Zorg’ streeft ernaar dat uiterlijk 1 januari 2025 de inzet op gezonde leefstijl integraal onderdeel uitmaakt van de reguliere zorg voor mensen met een gezondheidsklacht, aandoening of ziekte.
IKNL
Mensen met kanker of na kanker kunnen met behulp van de lastmeter aangeven welke en hoeveel hoeveel problemen, klachten en zorgen zij ervaren. De (zorg)professionals en de persoon met of na kanker bespreken samen de mogelijke behoefte aan extra ondersteuning.
Stichting Fit4Surgery
Het programma heeft als doel om patiënten die een operatie moeten ondergaan fysiek en mentaal zo fit mogelijk te maken omdat dit herstel bespoedigd. De stichting heeft ook initiatief genomen voor een Deltaplan Prehabilitatie. Het doel hiervan is om prehabilitatie te verankeren in het Nederlandse zorgstelsel.
Ministerie VWS, gemeenten, GGD’en, zorgverzekeraars
Gemeenten en GGD’en, zorgverzekeraars en het Ministerie van VWS zetten met dit akkoord gezamenlijk in op een gezond en actief leven met een stevige sociale basis. Het akkoord omvat afspraken over het bereiken van een gezonde generatie in 2040: weerbare, gezonde mensen die opgroeien, leven, werken en wonen in een gezonde leefomgeving met een sterke sociale basis.
Citrienfonds en Taskforce Cancersurvivorship Care
Het doel is om te komen tot een situatie waarin het mogelijk is om over organisatiegrenzen heen contextuele informatie van de patiënt in te zien. Deze gegevensset bevat welke contextuele informatie zou moeten worden vastgelegd in het informatiesysteem door zorgverleners en hoe zij dit moeten doen. Daarmee is de gegevensset het handvat voor implementatie in alle zorginformatiesystemen.
Pharos, NHG
Dit is een website voor huisartsen, POH-ers en andere zorgverleners met vragen over zorg en gezondheid, gericht op persoonsgerichte en cultuursensitieve zorg voor iedereen.
KWF
Kanker.nl is een platform dat mensen die leven met of na kanker en hun naasten informatie, advies en ondersteuning biedt. Tevens is er ruimte voor contact met ervaringsdeskundigen en lotgenoten.
KWF, IKNL, Kanker.nl
In de Kanker.nl Appstore zijn apps en websites voor mensen met en na kanker en hun naasten in een overzicht gezet. Deze apps en websites zijn getoetst op gebruiksvriendelijkheid, betrouwbaarheid en privacy.
Regionale oncologienetwerken, ondersteund door IKNL
De regionale oncologienetwerken in Nederland hebben een gezamenlijk landelijk platform opgericht, voor onderlinge uitwisseling en versterking. Ze werken aan nog betere oncologische netwerkzorg voor iedere patiënt met kanker en zetten zich in voor passende zorg. Hun motto: ‘samen leren en verbeteren’.
IKNL, Taskforce Cancer Surivorship Care
Via een kaart kunnen mensen die leven met en na kanker zoeken naar een erkend oncologiezorgnetwerk met ondersteuningsmogelijkheden in hun buurt. Via een kaart kunnen mensen die leven met en na kanker zoeken naar een erkend oncologiezorgnetwerk met ondersteuningsmogelijkheden in hun buurt.
Lifestyle4Health, Arts en Leefstijl
Deze routekaart draagt bij aan het vormgeven van leefstijlgeneeskunde binnen de gevestigde huisartsen- en medisch specialistische zorg. De routekaart bevat vijf routes die ziekte-specifiek ingevuld dienen te worden. Op dit moment wordt dit nog niet voor kanker gedaan.
Institute for Positive Health
Het ‘spinnenweb’ is een gesprekstool voor (zorg)professionals. Met het ‘spinnenweb’ brengen mensen in kaart hoe zij hun gezondheid ervaren op zes dimensies. Het draagt bij aan het vermogen van mensen om met de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven om te gaan. Én om zo veel mogelijk eigen regie te voeren.
IKNL
De Verwijsgids Kanker biedt mensen die leven met of na kanker én verwijzers een overzicht van aanvullende zorg en begeleiding op ieder moment na de diagnose.
WKOF
Op deze website worden vragen beantwoord over voeding en de preventie van kanker, voeding rondom de behandeling van kanker en voeding na de behandeling van kanker.