Een aantal interessante initiatieven op het gebied van innovatieve en effectieve diagnostische- en behandelmethoden zijn:
Ministerie VWS
Minister Ernst Kuipers (VWS) heeft de regels voor toelating van dure geneesmiddelen tot het basispakket verzekerde zorg per 1 juli 2023 laten aanpassen. Voorheen werden geneesmiddelen in de sluis geplaatst wanneer de jaarlijkse uitgaven naar verwachting oplopen tot € 40 miljoen of meer. Per 1 juli is deze grens verlaagd naar € 20 miljoen of meer
Erasmus MC, UMC Utrecht, NKI
In het CPCT werken artsen, onderzoekers en ziekenhuizen samen om voor iedere patiënt met kanker de beste behandeling op maat te vinden. CPCT zet hiertoe wetenschappelijk kankeronderzoek op en coördineert de uitvoering daarvan.
Alle Nederlandse academische medische centra, NKI, Sanquin en de Universiteit van Utrecht
DARE-NL brengt kennis en kunde op het gebied van cel- en gentherapie bij elkaar in één nationale infrastructuur. Deze krachtenbundeling maakt harmonisatie, stroomlijning en vereenvoudiging van het ontwikkelings- en productieproces van cel- en gentherapie mogelijk
NVMO, NVALT, AVL, Zorginstituut Nederland, Zorgverzekeraars Nederland
Het Drug Access Protocol (DAP) streeft naar het sneller, gecontroleerd en gecoördineerd beschikbaar stellen van veelbelovende medicatie die nog niet in het basispakket zit. Aan de hand van metingen en observaties worden gegevens over de effectiviteit en bijwerkingen van de medicatie verzameld. Hierdoor is het beter mogelijk om sneller te bekijken of middelen in aanmerking komen voor opname in het basispakket.
Dr Michel A. Dutrée & Dr Saco de Visser
De kernactiviteit van FAST is het versterken van ontwikkelingen die kansen bieden ter verbetering van therapieontwikkeling, daar waar Nederland kan excelleren en een koppositie kan innemen. FAST richt zich daarbij op actuele ontwikkelingen en op het voorbereiden op therapieën van morgen.
Citrienfonds en Taskforce Cancersurvivorship Care
Het doel is om te komen tot een situatie waarin het mogelijk is om over organisatiegrenzen heen contextuele informatie van de patiënt in te zien. Deze gegevensset bevat welke contextuele informatie zou moeten worden vastgelegd in het informatiesysteem door zorgverleners en hoe zij dit moeten doen. Daarmee is de gegevensset het handvat voor implementatie in alle zorginformatiesystemen.
IKNL, TNO, Radboudumc, UMC Groningen Palga, AstraZeneca BV, Janssen-Clilag BV, Roche Nederland BV, Almende BV, Linksight BV, Parhmo Institute NV, Surf BV, CZ Zorgverzekeringen, Stichting Olijf
Het doel is om de impact van kanker te verminderen door een innovatieve, privacy-vriendelijke infrastructuur en afsprakenstelsel voor het breed delen van data op te zetten. Hiertoe brengen verschillende organisaties – van ziekenhuizen tot high tech bedrijven – data op een veilige manier samen om belangrijk onderzoek naar kanker mogelijk te maken.
Pharos, NHG
Dit is een website voor huisartsen, POH-ers en andere zorgverleners met vragen over zorg en gezondheid, gericht op persoonsgerichte en cultuursensitieve zorg voor iedereen.
KWF
Kanker.nl is een platform dat mensen die leven met of na kanker en hun naasten informatie, advies en ondersteuning biedt. Tevens is er ruimte voor contact met ervaringsdeskundigen en lotgenoten
KWF, IKNL, Kanker.nl
In de Kanker.nl Appstore zijn apps en websites voor mensen met en na kanker en hun naasten in een overzicht gezet. Deze apps en websites zijn getoetst op gebruiksvriendelijkheid, betrouwbaarheid en privacy.
Ministerie EZK
Het doel van Oncode-PACT is om een infrastructuur op te zetten met innovatieve modellen en methoden waarmee effectieve kandidaat-kankermedicijnen sneller en goedkoper ontwikkeld worden voor specifieke patiëntengroepen.
MedicalPHIT, NABON, IKNL
OncoNext is een initiatief om patiëntinformatie eenvoudiger uitwisselbaar en herbruikbaar te maken. Het initiatief verbindt alle relevante partijen en initiatieven rond databeschikbaarheid in de zorg. Daarnaast stellen zij een gezamenlijk, landelijk implementatieplan op voor databeschikbaarheid en organiseren zij de financiering voor de uitvoering van het implementatieplan.
ACM, NZa, Zorginstituut Nederland, Ministerie VWS
Dit is een werkagenda om meer grip te krijgen op geneesmiddelenprijzen en –uitgaven, rekening houdend met de toegankelijkheid van de zorg en andere collectieve voorzieningen als geheel. Het gaat hier om geneesmiddelen met een hoge prijs en/of hoge budgetimpact.
Ministerie VWS
Het ROS-netwerk ondersteunt bij het opzetten van oncologienetwerken. Het netwerk heeft veel kennis van vraagstukken op het gebied van regie, communicatie, beleving van de patiënt en nazorg.
Erasmus MC, Amsterdam UMC, NKI
Het doel van de SONIA trial is om te bepalen wanneer in de behandeling het nieuwe geneesmiddel het beste aan de anti-hormonale therapie kan worden toegevoegd, in de eerste- of de tweedelijnsbehandeling. Dit is de eerste trial waarbij een ‘revolving fund’ ingezet is. Via dit fonds wordt de besparing van de ene studie gebruikt om de volgende studie naar gepast gebruik van dure geneesmiddelen te financieren.
Institute for Positive Health
Het ‘spinnenweb’ is een gesprekstool voor (zorg)professionals. Met het ‘spinnenweb’ brengen mensen in kaart hoe zij hun gezondheid ervaren op zes dimensies. Het draagt bij aan het vermogen van mensen om met de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven om te gaan. Én om zo veel mogelijk eigen regie te voeren.
NFU, NVZ, NFK, NHG, SONCOS, IKNL, V&VN en het Citrienfondsprogramma Naar Regionale Oncologienetwerken
De taskforce zet zich in voor verdere verbetering van de zorg en trefzekere zorg voor iedere patiënt met kanker. Naast het delen van kennis adviseren leden het ministerie van VWS en andere partijen over de meest passende zorg voor kankerpatiënten. De Taskforce spant zich daarnaast in om oncologienetwerken te faciliteren, zodat de daarin samenwerkende partijen de oncologische zorg afstemmen en continu verbeteren.
Ministerie VWS, Zorginstituut Nederland
Op verzoek van het ministerie van VWS werkt Zorginstituut Nederland met veldpartijen aan het verbeteren van de kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van moleculaire diagnostiek. De resultaten dragen bij aan passende zorg voor patiënten met uitgezaaide kanker.
IKNL
De Verwijsgids Kanker biedt mensen die leven met of na kanker én verwijzers een overzicht van aanvullende zorg en begeleiding op ieder moment na de diagnose.
Ministerie VWS
De Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz) verplicht zorgaanbieders om zorggegevens elektronisch uit te wisselen. Als zorgverleners gegevens elektronisch uitwisselen, komt informatie over de behandeling en zorg voor patiënten sneller beschikbaar en is het risico op fouten kleiner. Betrokken partijen werken aan kwaliteitsstandaarden, een meerjarenagenda en het ontwikkelen van informatieparagrafen.